HTML

Botanic Road

Bár a cím másra utal, tűzhelytitkaimat készülök itt feltárni. Nem vagyok hivatásos szakács, csupán lelkes amatőr, aki a környezete megelégedésére alkot.

Gasztrobloggerek, akik hatással vannak rám

Utolsó kommentek

  • nem adok: Ág, azt üzenem a Zuradnak, hogy még vastagabb is lehetne a máz :), tőlem... Csodás volt, nyomtam h... (2011.01.24. 13:15) Mákos - citromos
  • Utolsó 20

Befejeztem!

2012.04.09. 13:39 bot@nicro@d

A ma délelőtti semmittevés helyett befejeztem egy rózsaszín-barna tárcát (kép nélkül). És 2 Tildás csigát a 11-ből. A maradék 9-cel is szeretnék még idén tavasszal végezni...
Mindketten fiúcsigák és bár vacogtak picit, de szívesen pózoltak a nárciszok tövében:

 

Szólj hozzá!

Címkék: csigák

Az új kedvencek (part 1.)

2012.03.10. 18:52 bot@nicro@d

Az utóbbi pár hónapban mesteri szintre fejlesztettem a blogom elhanyagolását. Ha méntséget keresnék, nem kellene hosszasan agyalnom... újra elkezdtem dolgozni. Gyermek, munka, óvónőképző - csak hogy a fő csapásvonalakat említsem. Önmagam szétaprózásában mindig is jó voltam, nem annyira az erőforrásaim okos megosztásában, így a blog a 134. helyre csúszott a rangsoron. Ettől függetlenül persze, sütögetek, olykor még kreatívkodni is van időm, de sajnos jóval kevesebb, mint igényelném.

Viszont vannak új kedvenceim. Természetesen sütemények :)

Az egyik egy püspökkenyér, amit karácsonyi bevezetése óta kb. 15ször készítettem el, ezt túlzás nélkül merem állítani. Halálosan pofonegyszerű, és lélegzetelállítóan finom. A recept a 2012-es Rama sütemenyes könyvből van (ez pdf formátumban bárki számára hozzáférhető a Rama Sütigyár honlapján). A tészta - aszalmány arányon javítottam kicsit, és általában csokimázzal kerül asztalra. A belevalók összetétele állandóan változik, attól függően, mi található a kamrában, de a dió az örök!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másik újdonság egy túrós szelet. Nevezhetnénk cheese cake-nek is, akár. Nekem csak Ivett szelet (t.i. egy Ivett nevű hölgy a "receptgazda").

A tésztája a legjobb pitetészta, amivel valaha dolgoztam, a töltelék pedig csupa túró!

Hozzávalók:
225 g liszt,
125 g vaj*,
85 g porcukor,
1 tojássárga,
1 cs. vaníliás cukor,
50 g olvasztott vaj,
4 tojás, szétválasztva,
125 g kristálycukor,
500 g túró,
125 g tejszín,
1 ek búzakeményítő,
késhegynyi sütőpor,
1 marék mazsola.

A pitetésztához egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, belekockázom a vajat*, és elmorzsolom. Eztán hozzáadom a cukrokat és a tojássárgát, és az egészet jól összedolgozom. Cipóvá gömbölyítem, és a töltelék elkészültéig hűtőben pihentetem.
A töltelékhez legelsőként szétválasztom a tojásokat. A fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verem (én a tésztából kimaradt fehérjét is a többihez teszem). A sárgáját a cukorral krémesre keverem, majd hozzáadom a túrót, és lassacskán a tejszínt is. A habverőre innentől nincs szükség. A megolvasztott. folyós vajat vékony sugárban, folytonos keverés mellett adom a töltelékhez. A keményítőt és a sütőport is beleteszem, majd óvatosan, nem összetörve, a fehérjehabbal elegyítem a masszát.
A tésztát kinyújtom, egy közepes méretű kipapirosozott tepsit kibélelek vele, a tölteléket egyenletesen rásimítom. 180°C-re előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsül. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, de a közepe még kissé remegős, mint a sajttortáké.
 
*Megjegyzés: a margarintól alapvetően idegenkedek, viszont ez a tészta margarinnal készítve sokkal kezelhetőbb, mint vajjal. Nem mellesleg a püspökkenyér is margarinos. Érdekesség: a margarint a hangyák messziről elkerülik (tapasztaltam), a margarinnal készült sütit, már nem hagyják érintetlenül :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: püspökkenyér túrós szelet

Mézes-dömping

2011.12.03. 17:44 bot@nicro@d

Tegnap kihasználtam az alkalmat, hogy mind itthon voltunk, és begyúrtam egy hatalmas adag mézeskalácsnak valót (a régi, bevált receptem alapján). Ebéd után másfél órán keresztül szaggattuk és sütöttük, míg az összes tészta elfogyott. Lett sok Mézi is! Hurrá-hurrá! Amikor pár órával később megszámoltam, 153 darab volt a nyújtódeszkán, de becsléseim szerint cirka 170 készülhetett (+/- 5). Azóta persze tovább fogyatkozott a számuk: legfeljebb 130-an vannak, de immár kidíszítve, bedobozolva, elrejtve...

Íme a kép:

 

Szólj hozzá!

Címkék: mézeskalács

Nem bírtam magammal

2011.11.29. 21:25 bot@nicro@d

Talán a "Nem győztem tovább várni" találóbb lett volna...

Ne gondoljon senki semmi rosszra, csupán elkészítettem a Rákóczi túróst. Édesanyám akadt a receptre nyáron, és első nekifutásra tökéletesen sikerült, ezért felvettük mindketten a süti-repertoárunkba. Ahogy az Andi konyhája blog szerzője írja, a tojásfehérje hab nem lesz 8 centi magas, mint a cukrászdában kaphatókon, de így legalább nem fulladunk meg tőle, sőt nem lesz csömörünk sem az első kocka után.

Egyébként a hab készítésétől nem szabad megijedni, bár elsőre elég rémisztően hangzik, hogy forrásban levő cukorszirupot kell a felvert fehérjéhez önteni. De bizton állíthatom: működik a dolog!

Összességében ez egy atomegyszerű süti, és mindenkit arra buzdítok, próbálja ki az elkészítését otthon. Utána tuti, hogy csak Sacher-ért, vagy Eszterházy-szeletért fog a cukiba járni :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Rágoogle-tem arra hogy "rákóczi túrós eredete", és találtam egy jó kis cikket, amit be is másolok ide:

"... Természetesen semmi köze a fejedelemhez, ha csak a kitűnő szakácsot, Rákóczi Jánost (1897-1966) nem tekintjük a konyhák fejedelmének. Az ő alkotása a történelmi magyar konyha régi, híres bélesei-lepényei alapján és mintájára, nagy hagyománytisztelettel kreált sütemény. Rákóczi volt az 1958-as brüsszeli Világkiállítás magyar konyhájának világszerte ünnepelt vezetője, számtalan maga alkotta különlegességet adott a magyar gasztronómiának. A Rákóczi-túrós keletkezésének idejét és helyét sajnos nem ismerjük. Egyes források szerint a II. világháború előtt, a Gellért szállóban készült, mások véleménye szerint a háború után, a hazai konyha külföldi népszerűsítésének igénye ihlette. Tény, hogy diadalútja a brüsszeli Világkiállítással kezdődött, és a receptkönyvekben is csak világháború után találkozhatunk leírásával..." (http://oreganeniked.hu/news/2598/neves_etelek_neves_etelsorok_ii)

Szólj hozzá!

Címkék: rákóczi túrós

Karácsonyra hangolva

2011.11.23. 23:40 bot@nicro@d

Vasárnap kezdetét veszi az adventi időszak. Ezért előkerestem a régi koszorúnkat (2009-es), és megállapítottam, hogy gyertyacsere és egy csöppnyi kozmetikázás után idén is kiváló szolgálatot fog tenni.

Amióta tudom, hogy már csak egy hónapom maradt Szentestéig, elkezdtek mindenféle karácsonyos gondolatok gyökeret verni a fejemben. Ezzel párhuzamosan igyekszek szándékosan nem törődni a közelgő vizsgaidőszakkal...

Szóval kitaláltam ilyeneket, hogy: - só-liszt gyurma figurákat gyártunk Bobekkal, - filcdíszeket és bögremelegítőket fogok öltögetni, - csillagfüggőket fűzök gyöngyből, - stiropor gömböket akarok organzaszalaggal (lila és ezüst) díszíteni. Emellett ajándékötleteken is töröm a fejem: listát írok róluk és majd elérhetővé teszem a családtagok számára, mert tudom, milyen utálatos dolog nemtudni kinek-mit vegyünk.

Aztán vannak elképzeléseim arról is, mit szeretnék sütni-főzni ünnepekkor. Biztos készítek úgy 200 mézeskalácsot. Ezzel kapcsolatban: épp most készülök beruházni egy igazi Mézi szaggatóba! Régi álmom egy ilyen. És lesz házi krémes és rákóczi túrós, bár egyik sem igazán karácsonyias... És bejgli. És túrós pogácsa. Meg zserbó is. Aztán ott lesz a régi jó töltött káposzta és halászlé. Viszont 24-re biztos, hogy libát sütök! Azt még nem döntöttem el, hogy milyet; talán almával töltött majorannásat, vagy aszalt szilvás - gesztenyéset. Majd megszavaztatom a dolgot a családdal!

Ha a fenti sok minden nem lenne elég, vár még rám hat tárca (vagy ahogy Anyu hívja: batyu), minimum öt szemüvegtok (igen, már ilyet is lehet rendelni), és két naplóborító. Plusz egy hálózsák és egy kabát-overall együttes a fiamnak: tutimeleg, belül bolyhos, kívül kord. És barátnőm születendő kislányának is szeretnék "alkotni" valamit; egyelőre egy pihe-puha takaróra és egy édi-bédi állatkára gondoltam, de játszok a mini hálózsák ötletével (ugyanis nálunk nagyon bevált a hálózsákozás).

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony

Kipróbáltam

2011.11.23. 18:12 bot@nicro@d

Még pedig Stahl Judit Hagymás-mustáros csirkéjét. Sajnos nálunk - egyéb okok miatt - istenkáromlásnak számít Judit nevét említeni, de ha nem árulom el a főztöm eredetét, nem üli meg senki gyomrát. Ugye: amiről nem tudunk, az nem fáj...

Amúgy elég gyakran lapozom a szakácskönyveit, amiből 4 is van. Ezért hálával tartozom a dm-nek, mert ez az egyetlen értelmes dolog, amire a pontokat be lehet váltani, persze csak a pelenka-adományozás után.

A recept megtalálható a Gyors szárnyas ételek című kötet 22. oldalán. Szeretem még innen a Falusias sült csirkecombot (15. old.), és a Pulykamell tejszínnel és póréhagymávalt (60. old.). És égek a vágytól, hogy kipróbáljam a Hortobágyi rétest (40. old.)!

Az enyém nem lett pont olyan, mint a könyvben lévő kép, de nagyon finom volt, az holtbiztos.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hagymás mustáros csirke

Újabb tárca

2011.11.15. 11:49 bot@nicro@d

Nem akarok elkeseríteni senkit, de mióta visszaköltöztünk a Mamáékhoz, a főzés és sütés teljesen kikerült a kezem alól. Ennek egyszerű oka van: Édesapám nem igazán ugrál azért az ízvilágért, amit az általam készített ételek képviselnek. No! Sikerült szépen megfogalmaznom, hogy a Papa nem szereti a főztömet :D Majd karácsonykor előrukkolok valami olyannal, amivel őt is le lehet venni a lábáról!

Így van időm más téren kiélni a bennem lappangó kreativitást. Például varrással. És íme a legújabb szerzeményem, ami öcsém barátnőjének készült a névnapjára múlt héten.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tárca kerettel

Anya varr

2011.11.15. 11:44 bot@nicro@d

Felkerekedtem a létra tetejére, és körülnéztem Édesanyámnál a beépített szekrényben. Nem volt hasztalan az igyekezetem, mert rengeteg anyagot találtam, amiket halaha arra szánt, hogy kisöcsémnek varrjon ruhákat. A kisöcsém már annyira nem kicsi (ma holnap 21 éves), így nem vette zokon, hogy a keresztfiának készítettem ezekből az anyagokból overallokat. Összesen hármat: mindet különböző szabásminta alapján, amiket egy 1995-ös Burda Baby-ből másoltam ki. Persze egyelőre csak a "Supereasy"-ként megjelölt daraboknak mertem nekikezdeni. Viszont az eredmény nagyon bíztató. Sikerült bélést készíteni, ferdepánttal szegni, gumiházat- és cipzárt varrni. Egyedül a patentozás az, ami miatt el kell vinnem a ruhácskákat egy ruhajavító-műhelybe.

A három overall egy hét alatt készült el, úgy hogy csak esténtént tudtam másfél - kétórát varrni. Ez szerintem nem is olyan rossz!

A barna termovelurból készült, és ez volt a legegyszerűbb mind közül (a munkát is ezzel kezdtem, hogy legyen egy kis sikerélményem, ami majd átsegít a nehézségeken). A macimintás kívül flanel, belül pólóanyag. Az egyszínű zöld külseje olyan anyagból van, mint a melegítők, a bélése ugyanaz, mint a macis flanelé.

A gyerkőc most 86-os méretet hord; én 86-92-est szabtam ki varrásráhagyás nélkül, és még így is kicsit nagyok a nadrágok. Sebaj! Belenő!

Szólj hozzá!

Címkék: overall

Hímes tojás

2011.11.01. 15:23 bot@nicro@d

Ezt a nevet kapta a legújabb kreálmányom, ami egy kis tárca. Nem feltétlenül pénztárcának készült. Inkább útlevél vagy fényképezőgép tárolására szánom, mert leendő tulajdonosa a közeljövőben indul egy hosszabb Távol-keleti utazásra.

A szütyűke anyaga kívül belül 100% pamut (a Hobbyművészből és Fabtextiltől) vasalható, textiles közbéléssel megerősítve, és talán a 2,5 cm-es pamut csipke a ludas abban, hogy a végeredmény leginkább egy húsvéti tojásra hajaz...

Szólj hozzá!

Címkék: tárca kerettel

A nyár utolsó fuvallata

2011.10.13. 14:02 bot@nicro@d

Ha lehet hinni az időjárás-előrejelzésnek, holnaptól száraz, de jóval hidegebb idő várható. Szerencsére most még süt a nap és kellemes meleg van (főleg itt bent a konyhában). A jó időt kihasználva egész délelőtt hintáztunk Bobekkal. Mindeközben két jóvágású padlizsán süledezett a légkeveréses edényben. Aztán ahogy elkezdődött a déli alvás, padlizsánkrémet készítettem. Idén nyáron szoktunk rá erre a kencére, de igen erősen: július-augusztusban nem telt el úgy hét, hogy ne ettük volna pirítóssal.

Az én verzón szerint csak a sült-pucolt padlizsán, só és bors, extra szűz olivaolaj, fokhagyma és néhány evőkanál majonéz kell bele. Egyszer próbáltam szárított paradicsommal is (beleturmixoltam), és olykor adok hozzá tejszínt vagy tejfölt, de ez nyugodtan elhagyható.

Isteni lett! Alig várom, hogy estére egészen összeérjenek az ízek... nyammi...

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsánkrém

Mackós téli kollekció

2011.10.11. 22:27 bot@nicro@d

Beköszöntött az ősz, mostmár egészen biztos. A nyári ruhák bekerültek a hatalmas, cipzáras táskákba, helyettük előkerültek a pulcsik, kesztyűk, kabátok.

Szépen, lassan rájövök, a gyerekruhák több helyet foglalnak, mint a kettőnké... Nem is csoda: a Mamák ruhavásárlási tempójával, és Gyermekünk növekedési iramával nem lehet versenybe szállni. Kérdezem is mindig, miért kell hetente 2-3 új darabbal bővíteni a ruhatárát, de rendes választ még nem kaptam. Lehet, sose fogok... de egy kicsit elkalandoztam a lényegtől: a rengeteg hacuka ellenére téli hálózsák nélkül maradtunk. Vasárnap reggel lévén, egyszerűbbnek tűnt kreálni egyet, mint venni. Viszont így utólag beismerem, hogy csak a kihívás kedvéért álltam neki a varrásnak.

Volt már korábbról egy vékony takarónk a macis anyagból (még augusztusban készült), ezt most vastag lepedőnek használjuk. És a közeljövőben szeretnék egy, a kiságy teljes fal felöli részét beborító rácsvédőt is készíteni, ami igazából falvédő lesz, és cumi-kipottyanás gátló egyben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hálózsák elkészítése nem volt túl bonyolult: lemásoltam és kicsit felnagyítottam a meglévő nyári zsákot, kiszabtam a macis flanelből kétszer és egy vastag, piros termos anyagból egyszer. Az eleje végig cipzárral nyitható. A bélést és a belső huzatot összesteppeltem, hogy biztos ne mozdulhasson el. A cipzártól tartottam a legjobban, de sikerült és szép lett. Nem úgy, mint a bal karöltő beszegése... De a jobb oldali már tökéletesre sikerült. Amint kész lesz a cserezsák (ami muszáj, mert apró balesetek bármikor adódhatnak), lebontom  a karöltőt és újravarrom!

A pici hibáktól eltekintve roppant büszke vagyok a munkámra, olyannyira, hogy alig várom a folytatást ;)

Szólj hozzá!

Címkék: hálózsák

Saját készítésű ajándékok

2011.10.06. 23:38 bot@nicro@d

Édesanyámnak készült a textillel bevont teadoboz és a szemüvegtok a születésnapjára.

A dobozzal már régóta "tartozom" neki. Már több családtagnak és barátnénak készítettem teafilter tartót, csak Ő maradt ki. Elsőre dekupázs technikára gondoltam, és vettem is három vagy négy féle szalvétát, de a doboz és szalvéták mérete nem illett egymáshoz, így jó időre standby-ra került a megvalósítás. Aztán az augusztus végi Hírös Héten láttam mindenféle textillel burkolt alkalmatosságot: naplót, zsebkendős dobozt, kincses ládikát. Innen jött az ötlet!

A kockás és a virágos anyag adott volt, ezekhez vásároltam az IKEA-ban a csíkosat. A varrási technikát a Varróiskola című könyből lestem, ahol ily módon állítottak össze tányéralátétet. A doboz pedig a Goods Market-ből származik; előbb kicsit megcsiszoltam, eltávolítottam a vasalatokat, és diószínű, vízbázisú lazúrral kentem le két soron.

Hiába számoltattam az anyagméretet, végül kicsit rövidebb lett hosszanti irányba, így nem tűzőgéppel, hanem ragasztóval rögzítettem a huzatot a doboz tetejére.

 

A szemüvegtok. Anyának két szemüvege van, és az egyiket sosem tudja, hol hagyta. Ezért egy akkora tokot akartam neki varrni, amibe kettő is belefér. Ez sikerült, sőt Ő még a mobilját is melléjük teszi.

A tok elkészítéséhez a keretet Fabtextil-től rendeltem. Szilvivel öröm üzletelni: a második rendelésem mellé ajándék anyagot küldött, és ellátott rengeteg szabásmintával! Az ő blogján lehet tárcavarró tutorialt is találni. Én is ez alapján állítottam össze a tokot, és pofonegyszerű volt! Itt a végeredmény:

Szólj hozzá!

Címkék: teadoboz tárca kerettel

Megszülettek az ikrek!

2011.09.28. 19:52 bot@nicro@d

Egy hónapja fogant meg a gondolatuk (anyagkombinációk, szárny, szivecskék stb.), és múlt szerda estére végre mindketten testet öltöttek. És pont olyanok, amilyennek megálmodtam őket!

Elsőként Nyulam Angyal jött a világra, őt követte Kockásfülű Eperke. Anyukájukkal együtt jó egészségnek örvendenek :D

Néhány kulisszatitok a keletkezésükkel kapcsolatban:

Tilda szabásminta alapján, varrásráhagyás nélkül szabtam ki őket ragasztós (textil)közbéléssel megerősített 100% pamutvászonból. Mind a négyféle anyag a kedvenc turkálómból származik, és mielőtt nyúllá lényegültek volna át abroszok és függönyök voltak. Egy kis bontás, kiadós mosás, és alapos vasalás után már nem is emlékeztek előző életükre.

Kisfiam, Bobek, nagyon szereti húzni-vonni őket, és ők állják a sarat...

Szólj hozzá!

Címkék: nyulaim

Minden a nyulakkal kezdődött...

2011.09.23. 18:37 bot@nicro@d

Az idei húsvéti előkészületek kifulladtak a Tilda-nyulak, -bárányok és szivecskék varrásában. Ennek hátránya az lett, hogy nem festettem tojásokat, viszont elindult egy "varrós" korszakom.

Következő nekifutásra mei tai-t varrtam magunknak. Venni nem akartam a borsos ára miatt (11 ezertől a csillagos égig), de tudtam, hogy szükségem van rá, mert egy 8-9 kilós gyermeket elől hordozni finoman szólva is kimerítő. Hál'istennek rengeteg szabásmintát, tippet és tanácsot lehet találni a neten mei tai témában. Így már csak anyagot kellett szerezni, meg farmervarró tűt, és egy délután alatt elkészült ez itt a képen.

Elsőre nem lett teljesen tökéletes, de már így is megkönnyíti az életünket. A hibái (amiket a következőnél nem fogok elkövetni):

- nem párnáztam ki a pántokat ott, ahol ráfekszenek a csípőmre, illetve a vállaimra, és

- túl hosszú lett a testrész, így 10 centit fel kell hajtani, mielőtt felveszem.

Ettől függetlenül szeretjük, és sokat hordozom benne Bobekot, aki ha meglátja a hordozót, már nyújtja a kis karjait, hogy a hátamra vegyem.

Ami rossz benne, az a sok kéretlen megjegyzés, és tanács, amit séta közben mindentudó - a saját gyermeküket valószínűleg sosem hordozó - nagymamáktól kapok. De ennyi baj legyen!

Egy szó, mint száz: mi mindketten szeretjük, és csak ajánlani tudom, mert egyszerű és biztonságos.

Kedvcsinálónak néhány dolog, amit mei tai-jal lehet:

- gyorsan leugrani a boltba, vagy a tejautomatához,

- postára és könyvtárba menni,

- teregetni,

- felmosni, vagy porszívózni,

- főzni stb.

Szólj hozzá!

Címkék: mei tai

Kipróbáltam kenyérgéppel

2011.07.07. 22:17 bot@nicro@d

A kedvenc lekváros bukta receptemről van szó, amit eddig mindig kézzel dagasztottam. Egészen idáig!

Ma kipróbáltam, működik-e akkor is, ha nagysasszony módjára géppel dagasztatom, kelesztem. Az eredmény itt a képen magáért beszél:

Szólj hozzá!

Címkék: bukta kelttészta

Málnás charlotte

2011.06.30. 12:49 bot@nicro@d

A charlotte – torta is már régóta szerepel a képzeletbeli Eztelkellkészíteni – listámon. Az egyik volt kolléganőm hozott mindig ilyet a névnapjára. Egy alkalommal elkértem a receptet, ami azóta – természetesen – elveszett, így improvizáltam. Most én is névnapozás okán készítettem el: Lászlót és Leventét ünnepeltünk a hétvégén.

 
Elsőre nem is lett rossz, de nekem a túró – mascarpone társítás már kicsit sok a jóból, ezért legközelebb valami könnyedebb tölteléket fogok gyártani. Mondjuk túrós – joghurtosat vagy tejszínes – joghurtosat.
Piskótatésztát készíteni borzasztóan egyszerű. Gyerekként rengetegszer végignéztem, ahogy Mamám vagy Anyukám piskótát süt gyümölcstortához. Ennek ellenére nekem csak hosszas kísérletezés és sok kidobott bodag után sikerült az első jót megsütnöm. Azóta mindig a lent leírtak szerint járok el, és ezzel az eljárással idáig még nem rontottam.
 
Hozzávalók (a piskótához):
6 tojás,
120 g liszt,
120 g cukor,
Málnalekvár.
 
A töltelékhez:
500 g friss málna,
500 g túró,
500 g mascarpone,
2 cs. Dr. Oetker Zselatin-fix,
4 ek cukor,
1 cs. vaníliáscukor,
Fél citrom reszelt héja.
 
A piskótához előbb félkemény habbá verem a hat tojás fehérjét. Belemérem a cukrot, és ezzel együtt verem tovább teljesen keményre. Eztán egyenként beleejtem a tojássárgákat; még mindig keverem a habverővel. Végül hozzászitálom a lisztet. Ezzel is alaposan elkeverem.
Egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, és 155°C-ra előmelegített sütőben megsütöm a tésztamasszát. Sütés közben a sütőajtó fakanállal van kitámasztva. Cirka 20 perc alatt kész.
Sütőből kivéve a zsírpapírt eltávolítom, és nedves konyharuha segítségével feltekerem a tésztát. Így hagyom felhasználásig.
A töltelékhez a málnát megmostam, lecsepegtettem, félre tettem, míg a túrót és mascarpone-t összedolgoztam.
A túrót egy nagy tálba tettem, ráreszeltem a citromhéjat, és egy percig kevertem robotgéppel. Eztán hozzáöntöttem a zselatin-fixet, és további 1-2 percig kevertem. Majd a vaníliáscukrot és a kristálycukrot is belekanalaztam, és az egészet együtt még pár percig kevertem. A gépre innen már nem volt szükség, mert a mascarpone ellágyul, ha géppel esünk neki. Tehát a mascarpone-t egy spatulával összedolgoztam a túróval. Utoljára e lehető legóvatosabban a málnát is belekevertem a töltelékbe.
A piskótatésztát kigöngyöltem, megkentem málnalekvárral, és visszatekertem. Jó éles késsel vékonyan felszeleteltem. A lekváros piskótacsigákkal kiraktam egy előzőleg folpackkal bélelt leveses tálat. A krémet gyors, óvatos mozdulatokkal a közepébe simítottam, ügyelve arra, hogy a málna ne rongálódjon, de krémmentes hézagok se maradjanak. A tetejét is beborítottam a lekváros piskótával.
Két órahosszat pihentettem hűtőben. Ezalatt a krém megkötött; miután kiborítottam egy nagy lapostányérra könnyen lehetett szeletelni.

Mire ezt a sok mindent begépeltem, kitaláltam, hogy a következő charlotte-om tejszínes-joghurtos-ribizlis lesz... egyszer... :)

Szólj hozzá!

Címkék: málnás charlotte

Egy, érik a meggy...

2011.06.20. 18:16 bot@nicro@d

Érik bizony! Már félig tele is van a fagyasztó magozott meggyel. Én speciel jobban szeretem a fagyasztott gyümölcsöket, mint a befőtteket, mert szebb a színük, nincs mellékízük, és némely esetben az állaguk is jobb. És talán marad a sok értékes A és C vitaminból is valami a bogyókban, nem úgy, mint befőzés után.

Ami megússza a hibernálást, azonnali felhasználásra kerül, például meggyes béles formájában.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók a linzertésztához:
300 g liszt,
150 g vaj,
100 g cukor,
1 tojássárga,
1 ek hideg víz,
1 csipet só.
 
A meggytöltelékhez:
650 g magozott meggy,
4 tojás,
180 g darált dió,
50 g puha vaj,
200 g cukor.
 
A tésztához szitáljuk a lisztet a sóval egy mély tálba. Kockázzuk bele a szobahőmérsékletű vajat, és kezdjük el az ujjainkkal morzsolgatni, míg a vaj fel nem veszi az összes lisztet. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, majd a tojás sárgáját és az evőkanálnyi hideg vizet. Alaposan gyúrjuk össze, és felhasználásig hűtőben pihentessük.
 
A töltelék elkészítéséhez válasszuk szét a tojásokat, és a fehérjéből verjünk kemény habot.
A sárgákat a cukorral keverjük krémesre, majd folytassuk a vaj hozzáadásával. Végül a darált diót is forgassuk bele alaposan.
Eztán óvatosan egyesítsük a fehérjehabot a dióskrémmel. Ha ezzel is megvagyunk jöhet a lecsöpögtetett meggy a töltelékhez.
 
A linzertésztát kétfelé osztva nyújtsuk ki. Az egyik lappal béleljünk ki egy közepes méretű, sütőpapíros tepsit. Oszlassuk el rajta egységesen a tölteléket. Utoljára pedig borítsuk be a tetejét a másik linzerlappal.
 

Előmelegített sütőben, 180 °C-on 30 percig süssük.

Szólj hozzá!

Címkék: meggyes béles

A veganap

2011.06.17. 07:39 bot@nicro@d

Azt szeretem a júniusban, hogy ilyenkor már sokféle hazai zöldséget – gyümölcsöt lehet kapni a piacon. Van már paradicsom, paprika, kovászolnivaló uborka, spárga, sóska, spenót, rebarbara; érik a cseresznye, a meggy, ribizli és málna, és lassacskán a sárgabarack is. Ez a sok friss, értékes vitamin üdítően hat a szervezetre a téli nélkülözés után.

Tegnap reggel kimentünk Bubussal a piacra, jól felpakoltunk zöldekkel, így ma veganapunk lesz: ebédre spenótos gnocchit készítek, vacsorára sült spárgát paradicsommal, fekete olajbogyóval és grillezett sajttal.
 
Spenótos gnocchi parmezánnal
 
Az igazat megvallva nem vagyok oda a spenót- vagy sóskapucolásért, de most félretettem minden ellenérzésemet és 1 órán át mostam és tépkedtem a levélkéket. Egy ilyen tortúra után gnocchit készíteni már nem volt kedvem, így egy 500g-os bolti csomagot főztem ki, ami szűkösen, de elég lett két személynek.
A gnocchiról 3 mondatban. Ez egy olasz tésztaféleség, amit nevezhetünk egyszerűen krumplinudlinak is, mert hát az. Egyszer voltam próbanapon egy olasz étteremben, és volt szerencsém megfigyelni, ahogy a séf egy villa segítségével kivágta és megformázta a nudlikat a kinyújtott tésztából. Lenyűgöző volt! Én kb. 10szer lassabban csinálom, mint Ő…
 
 
Hozzávalók:
Kb. 600 g friss spenót,
2 gerezd fokhagyma,
½ tk szárított bazsalikom,
½ tk szárított oregánó,
1 marék friss petrezselyemzöld,
1 marék friss mentalevél,
Só, bors,
100 ml 30%-os főzőtejszín,
Kb. 50 g vaj,
1 ek olivaolaj,
500 g gnocchi,
Parmezán.
 
A zöldfűszereket a fokhagymával, és az olivaolajjal összeturmixolom. Az így kapott pépet serpenyőben, olvasztott vajon enyhén megpirítom, de véletlenül sem hagyom megbarnulni. A megtisztított, lecsöpögtetett spenótleveleket mind ráhalmozom, és lassú tűzön megpárolom. Hozzávetőlegesen 10 perc párolás után hozzáöntöm a tejszínt, és ha szükséges, botmixerrel homogenizálom. Sózom, borsozom és hagyom egyet – kettőt rottyanni.
A spenót párolása közben ki lehet főzni a gnocchit: lobogó forró sós vízbe kell a nudlikat dobni, és ha feljönnek a víz felszínére, még 2-3 percig főzni őket.
[Mint ahogy a kép is mutatja, csaltam egy kicsit: az ebéd egyáltalán nem volt vega! Azuraméra bacont pirítottam, a sajátomra tonhalat (a bacon zsírjában)…]
 
Sült spárga paradicsommal, fekete olajbogyóval és grillezett sajttal
 
Minden tavasszal remegve várom a spárga – szezont. Főként a zöldspárgát szeretjük nagyon, de nagyon. Legtöbbször krémlevest készítek belőle, de előfordul csőben sütve köretként is az asztalunkon. Idén részben szakítottam a hagyományokkal, és új verziókat találtam ki spárgára. Így például felkerült pizzára, és spagettire is. Ez az idei favorit:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
500 g friss zöldspárga,
5 szem paradicsom,
Jókora adag magozott fekete olajbogyó,
1-2 tk kakukkfű,
1 tk bazsalikom,
8-10 kicsi, de duci fokhagymagerezd,
Olivaolaj,
Balzsamecet,
Só,
200 g grillsajt (Soma Trade Kft.),
250 g spagetti tészta,
Parmezán,
Napon szárított paradicsom.
 
Ha a zöldspárga igazán friss, nem kell hámozni, csak megmosni, és a szárának az alsó részét letörni. Ezután elég elfelezni, nem kell apróra vagdalni (bár, ha valaki úgy szereti, darabolja!). A paradicsomokat nyolcba vágni, és a spárgával együtt egy közepes tepsiben elteríteni. A megpucolt fokhagymagerezdeket mindig egyben szoktam hagyni, mert imádom az édeskés, sült ízüket. Ezeket az olajbogyókkal a többi zöldség tetejére szórom. Az egészet meglocsolom olivaolajjal és balzsamecettel, végül behintem sóval és a fűszerekkel.
200°C-ra előmelegített sütőben – fedetlenül – 25-30 percig sütöm. Olykor megmozgatom, megforgatom, hogy mindenütt egyformán süljön.
A sülés vége felé kifőzőm a spagettit, valamint meggrillezem a sajtot. A kimondottan grillezésre szánt sajtban az a jó, hogy nem olvad fel, nem folyik el, hanem szépen megpirul. Ehhez kevés olajat kell hevíteni serpenyőben, és a sajtdarabokat mindkét oldalukon pár percig sütni.

Ha minden alkatrész elkészült, össze lehet illeszteni a művel: spagetti tésztára halmozni a sült zöldségeket, ezekre a grillezett sajtot, majd az egészet magszórni apróra vágott napon érlelt paradicsommal, és persze a parmezánnal sem szabad szűkmarkúan bánni.

Szólj hozzá!

Címkék: olaszos tészták spenótos gnocchi sült spárga grillezett sajttal

A Pucér Szakács a konyhámban járt

2011.06.03. 14:29 bot@nicro@d

Persze, Jamie Oliver-ről van szó, és az Ő egyik receptjéről, ami régóta dédelgetett álmom. Ez nem más, mint húsgolyók paradicsomos szószban, spagetti tésztával tálalva. Az egyébként teljesen véletlen, hogy Jamie receptje alapján készült; egyszerűen csak ez a könyv akadt legelőször a kezembe, és láss csodát! Pont volt egy húsgombócos recept a 137. oldalon!

Vonzalmam a paradicsomos húsgombócos spagettihez a Hancock című, Will Smith film megnézése után támadt. Az egyik jelenetben a szintén szuper képességekkel rendelkező hősnő tett ilyen étket az asztalra. Vágyam beteljesítése potom 4 évet váratott magára, de már nem bánom! Meg kell.ett érnem erre a feladatra, és úgy látszik, az Univerzum erői a mai napot jelölték ki eme tett számára :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók (az eredeti Jamie Oliver recept)
1 kg darált hús,
2 szelet kenyér,
2 csapott ek oregánó,
½ tk rómaikömény-mag, törve,
Kicsi szárított csilipaprika, törve,
1 ek friss rozmaring, aprított,
1 tojás sárgája,
Só, frissen őrölt bors,
4 ek olivaolaj,
1 fej vöröshagyma, aprított,
1 gerezd fokhagyma, aprított,
1 csapott ek dijoni mustár.
 
Paradicsomszósz
800 ml sűrű paradicsomlé,
1 tk oregánó,
1 tk bazsalikom,
1 tk majoránna,
3 babérlevél,
Kevés szárított, zúzott csilipaprika,
1 ek balzsamecet,
1 ek barnacukor,
Só, bors,
3 gerezd fokhagyma,
Pár ek olivaolaj.
 
Kezdjük a gombócokkal! Még reggel, frissiben, begyúrtam a masszát. Ez igazán egyszerű volt, hisz csak sorba bele kell dobálni a hozzávalókat egy nagy tálba, és pusztakézzel addig dögönyözni őket, míg szépen elkeverednek. Délig a hűtőben várakozott a kész pép.
(Annyit változtattam a recepten, hogy kenyér híján zsemlemorzsát használtam, még hozzá 4-5 csapott evőkanálnyit.)
 
Délben rákerült a sor a paradicsomszószra. Ez alkalommal szárított fűszernövényeket használtam, így az előkészületek nem igényeltek hosszú időt. Csupán a fokhagymát kellett megpucolni és összezúzni.
Felhevítettem pár evőkanálnyi nem – extraszűz olivaolajat egy lábasban, rádobtam a fokhagymát, és hagytam kicsit pirulni. Mielőtt azonban barnulni kezdett volna, hozzákanalaztam a zöldeket: oregánót, bazsalikomot, majorannát, csilit. Kettőt kevertem az egészen, és felöntöttem a paradicsomlével. Eztán belekerültek a babérlevelek, valamint sóztam – borsoztam. Hagytam kissé felforrni, és amikor az első iszapvulkánra emlékeztető bugyborékok megjelentek, hozzáadtam az ecetet és a cukrot is. Ezt követően még 10-15 percig kislángon pöfögött és sűrűsödött a mártás.
 
Míg a szósz fődögélt, apró gombóckákat formáztam, amiket aztán mindkét oldalukon 2-2 percig hirtelen kisütöttem olajban. A serpenyőből egy tűzálló tálba rakosgattam a húsgolyókat viszonylag szorosan egymás mellé, és amikor mind benne volt, nyakon öntöttem a paradicsommártással.
 
200°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. A sütési idő utolsó 10 percében kifőztem a spagetti tésztát al dente-re.

 

A recept megtalálható Jamie Oliver: A pucér szakács című könyvében (megjelent 2002-ben, a Park Könyvkiadó gondozásában). 

Szólj hozzá!

Címkék: olaszos tészták húsgombócos spagetti

Háromkalács két képpel

2011.05.13. 15:02 bot@nicro@d

Mostanság reneszánszát éli nálunk a kalácssütés. Húsvétra nem sütöttem, mert el voltam foglalva a Tilda nyulak gyártásával. Nagyban űztem az ipart: összesen 9 nyúl, 2 bárány, és 18 nyulas szívecske készült. Mindez annak ellenére, hogy szentül megfogadtam, nem állok be a Tildázók közé… aztán mégis hagytam, hogy beszippantson a gépezet…

Amúgy a kalácssütési szenvedélyem onnan eredeztethető, hogy a régi, kedvenc bolti csíkos kalácsunkba egy ideje mazsola helyett kavicsokat sütnek. Muszáj volt kitalálni valamit helyette, mert nem múlhat el reggel kakaó és kalács nélkül! Ekkor jött Limara és az Ő varázsblogja. Plusz elprivatizáltam Édesanyám kenyérsütő gépét, ami évek óta parlagon hevert.
Mióta a gép nálunk van, minden csütörtökön pizzázunk, és hetente 2 kalács sül. És már a Párom is megtanulta, hogy a BL80-as a kenyérliszt :D
 
Ha igazi, békebeli foszlóskalácsot akarok, a Limarafélét készítem el.
A gépet tésztaprogramra állítva bedagasztom a masszát, hagyom duplájára kelni, befonom, és sütőben megsütöm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha egyszerű, de nagyszerű kalácsra vágyok, az alábbi a nyerő:
 
Hozzávalók:
300 ml tej,
4 ek cukor,
50 g (puha, vagy olvasztott) vaj,
500 g liszt ½ tk sóval elegyítve,
25 g friss élesztő.
 
Ebben a sorrendben kell az alapanyagokat a gépbe rakni, tésztaprogramra kapcsolni, és hagyni, hogy a masina megdagassza. Aztán érdemes kivenni a gépből kelni, mert a gépben túl meleg van és ellágyul a tészta. Vagy ha nem vesszük ki, kapcsoljuk ki a kenyérsütőt. Ha a duplájára dagad, lisztezett deszkán átgyúrom néhány gyors mozdulattal. Sütőpapírral bélelt tűzállótálban, 175°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sül. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával érdemes letakarni.
 
Ez a harmadikféle kalács is Limarát dicséri! Ez nem más, mint a Hokkaido.

Nem csak a tészta elkészítését, de a sütését is a kenyérgépre bízom. A tésztát csak addig veszem ki, míg hamarjában átgyúrom, négy cipóra osztom. Ezekből hosszúkás – ovális lepényt nyújtok, majd a lepényeket feltekerem és szorosan egymás mellé pakolom a gép üstjében. Aztán sütésfokozatra kapcsolok, és 1 óra múlva kész az illatos Hokkaido.

Szólj hozzá!

Címkék: kalács foszlós kalács hokkaido

Papa születésnapjára

2011.05.04. 15:27 bot@nicro@d

Múlt hét közepén kitaláltam, hogy Fekete-erdő tortát sütök a Papa szülijére. Erre Anyu felhívott hétfőn, hogy nem készítenék-e tiramisut Apának. Ezzel feladta a feladatot, mert nem akartam neki nemet mondani, de a tortát is úgy el akartam készíteni! Szeretek tortát sütni, annak ellenére is, hogy nem mindig úgy sikerülnek, ahogy kívánom. Fekete-erdő még soha nem készült nálam, pedig egy ideje már tervezem. De az az igazság, hogy egy izgága kilenchónapossal a talpam alatt (akinek nem elég a nagyszoba telis-tele játékokkal, ehelyett kikúszik a konyhába sütőajtót püfölni) féltem nekikezdeni.

A torta receptjét itt találtam. Maga a tészta sajnos nem sikerült tökéletesre, pedig mindenben követtem a leírást. Először is az enyém púpos lett, másrészt az alja sűrű, teteje meg szinte habos volt. Olyan volt, mintha a lisztes keverék leülepedett volna a tortaforma fenekére. Nem mondom, kicsit odavoltam a kudarc láttán, de összeraktam, és annyira nem is lett rossz. Inkább nagyon is jó lett!

Amiben eltértem Okostojás receptjétől az egy felől a meggypidung volt. Nem szeretek meggybefőttel főzni! Inkább telepakolom a fagyót a magozott változattal. Így a pudingot házi meggyszörpből készítettem, keményítővel, a megadott arányokat használva. A másik változtatást a külső habnál alkalmaztam. Kissé szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy a tejszínhab kibírja huzamosabb ideig anélkül, hogy összeesne. Ezért inkább felfőztem 1 deci tejben 3 teáskanál zselatint, kihűtöttem, és a habba kevetem. Ezzel voltam be a tortát kívülről.

Nagy sikert aratott! Még Anyának is tetszett, pedig az ő tortaízlését nehéz eltalálni. Tavaly például nem is sikerült. Se a Sacher-torta, és egyik gyümölcsös tortám sem ízlett neki. Aztán amikor megkérdeztem, van-e egyáltalán, amit szeret (a puncs- és diótortán kívül), bevallotta, hogy az Oroszkrémtípusú tortákat. Hát a Fekete-erdő szerintem olyan. A mérhetetlen mennyiségű tejszínhab miatt legalábbis biztos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval annyira szerette a család, hogy a két hét múlva esedékes keresztelőre is készíthetek egyet. Remélem, akkor a tésztája is 100%-os lesz!

Ha lúd, hát legyen kövér! Lett tiramisu is, a jól bevált receptem szerint:

Hozzávalók:
4 egész tojás,
500 g mascarpone,
1/2 tk vaníliaesszencia, vagy 2 cs. vaníliás cukor,
4 ek cukor,
2 ek Amaretto,
200 ml erős fekete kávé,
nagyobb csomag babapiskóta,
kakaópor.

A tojások szétválasztásával, és a fehérje kemény habbá verésével kezdem. Eztán következik a sárgája, amihez hozzá kell adni a cukrot és vaníliát. Habverővel krémesre keverem. Adok hozzá egy evőkanál Amarettot, elkeverem. Az elektromos habverőt ezen a ponton el lehet tenni, és fakanálra vagy spatulára váltani. Az előbb szétválasztott tojásokat újra egyesítem; szép óvatosan, hogy össze ne törjön a fehérjehab. Ha ez megvolt, jöhet a mascarpone. Ezt is kis adagokban teszem a krémhez, és fakanállal vagy spatulával keverem. Habverőt azért nem szabad használni, mert tönkreteszi az egész eddigi munkánkat: elfolyósítja a krémet.

A másik evőkanálnyi Amarettot a kávéhoz öntöm, amiben a babapiskótákat fogom áztatni.

Összeállítása. Egy jénaiban vagy bármilyen üveg/kerámia tálban elkezem rétegezni ezen sorrend szerint: edény alját meghintem kakaóporral, erre kerülnek a kávéba áztatott babapiskóták, majd a krém. Éskezdődik előlről: kakaópor - áztatott babapiskóta - krém - kakaópor - áztatott babapiskóta - krém és végül kakaópor. Ez összesen három réteg. Én ennyit szoktam csinálni, mert ennyi fér a szögletes jénaiba (14x25 cm), vagy a kerek kerámia sütőtálba (19,5 cm átmérőjű).

Érdemes mindig egy nappal hamarabb elkészíteni, és fogyasztásig hűteni. "Másnaposan" sokkal finomabb, mint frissen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kép nem a legszebb, de a rétegeket jól mutatja.

Szólj hozzá!

Címkék: tiramisu fekete erdő torta

Kifosztottuk a hűtőt

2011.05.01. 09:01 bot@nicro@d

Ez egyrészt nem túl nagy baj, hisz végre sikerült eltűntetni a húsvéti sonka és -tojás maradványokat. Ha viszont azt nézzük, hogy ma május elseje van és semmi sincs nyitva, akkor ez kellemetlen :( Bizony, ma a fű se nő, annak ellenére sem, hogy esik az eső. Ennek bizonyára rendkívül örülnek azok az árusok, akik vaskos helypénzeket fizettek a majális területén.

A hűtő üresre evésében nagy szerepet játszott a tegnap este készült pizza. A tészta receptjéért külön köszönet illeti Limarát! Bár én nem géppel készítettem - hely- és géphiány miatt -, de így is tökéletes lett. Pont olyan, mint amilyennek a pizzatésztát megálmodtam egyszer régen. Mondtam is Azuramnak, hogy ez volt az utolsó pizza, amit sütöttem, mert, ugye, a csúcson kell abbahagyni... Erre a szemtelenje azt tanácsolta, hogy még finomítsak rajta ;) De azért falta, mint kacsa a nokedlit.

Ahogy Limara, én is magam készítem a pizzaszószt. Viszont most először próbáltam babérlevéllel, és már tudom, hogy ez hiányzott eddig!

A feltétekről nem beszélnék; úgyis mindenki azzal ékesíti, amit a szíve és hasa diktál. Annyit azért elárulok, hogy a miénk nem az a kimondottan nyúlós sajtos pizza lett. Már javában rotyogott a szósz, és kelt a tészta, amikor ráeszméltem, hogy kb. 5 dekányi karaván van itthon. Ennyit a profizmusomról :)

És kép sem készült. De gondolom, mindenki látott már pizzát...

Nagyon Fontos! Az oregánót véletlenül se felejtsétek ki a tésztából!!!

Szólj hozzá!

Címkék: pizza

Házi petrezselyempesztóval töltött sült pisztráng

2011.04.29. 22:46 bot@nicro@d

Hol másutt ismerkedhettünk volna meg a sült pisztránggal, mint a Szalajka-völgyében?!
Tavaly - gyermekvárás közepette - csak egy gyors és minimál vakációt engedélyeztünk magunk Pünkösdkor. Úgy terveztük, keresztül-kasul bejárjuk a Bükköt, de az árvíz közbeszólt. Így Szilvásváradra és Egerre korlátoztuk a helyszíneket. Nem bántuk meg!
Tartalmas három napunk volt kisvonatozással, sok sétával, egri várnézéssel, és természetesen Szépasszony-völgyi kitérővel.
Mi, akik előtte megrekedtünk a paprikás lisztben sült hekk szintjén, mindenképp ki akartuk próbálni a pisztrángot. Megtettük, és jelentős változást hozott az életünkbe :) Azóta több halat fogyasztunk. És én magam is veszem a bátorságot, hogy elkészítsem.
Nagy lökést ad a halas projekteknek, hogy a kecskeméti Metro halpulttal rukkolt elő a közel múltban. Friss és szép halacskákat árulnak, nagy választékban. A pisztrángjuk például HAZAI (!), és nem mellékesen olcsóbb, mint a fagyasztott. És meg is van tisztítva, ami külön jó, mert nem kell otthon bajlódni a zsigereléssel...
Ennek a receptnek az alapja egy francia szakácskönyvből származik (amit Öcsém hozott nekem Párizsból, dacolva a súlykorlátozással a repülőgépen). Viszont az eredetiben többféle zöldfűszert tömtek a hal hasába - naná, hisz franciák! Én most a saját, butított verziómat osztom meg:

Hozzávalók (2 főre):
2 pisztráng, összesen kb. 65 dkg,
1 csokor friss petrezselyem,
1 egész citrom,
fél teáskanál kakukkfű,
5-7 gerezd fokhagyma,
extra szűz olivaolaj,
só, bors,
vaj,
száraz fehérbor,
liszt.

Borzasztóan egyszerűen, és gyorsan elkészíthető!
A halakkal nincs semmi teendő, mert tisztítottak. Legfeljebb egy gyors mosás hidegvízzel. Én nem szoktam beirdalni.
A pesztóhoz a petrezselymet megmosom, megszárogatom, aztán kissé felaprítom. A fokhagymát is megpucolom, a gerezdeket elfelezem. Az egészet beleteszem a kézi mixer aprítójába, hozzáadom a kakukkfüvet, belereszelem a citrom héját, sózom és borsozom, valamint felöntöm kevés olivaolajjal. Összezúzom, kóstolok. Az a jó, ha olyan majdnemkenhető állagú lesz, így ha szükséges mehet még bele olivaolaj.
Valami leírhatatlanul durván jó ez a szósz! Már akkor tudni lehet, hogy fantasztikus dologgal állunk szemben, amikor az aprító tetejét leemeljük:) De most kicsit tegyük félre, és vissza a halakhoz!
A pisztángokat enyhén megsózom kívülről, aztán lisztben megforgatom. Közben kevéske vajat olvasztok kistepsiben (azért abban, mert nincs akkora serpenyőm, amibe beleférnének ezek a jószágok). Eztán a pesztóval megtöltöm a pisztángok hasüregét, óvatosan a lisztezés miatt.
Beleteszem mindkettőt a tepsibe, 8-10 percig sütöm mindkét oldalukat kb. 200 fokon, előmelegített sütőben. Ezt követően még további 5-5 percig sütöm őket és közben lehelletnyi fehérborral meglocsolom az oldalaikat. A borral öntözés persze el is hagyható.
Köretként - szerintem - mindeképp valami krumplis dolog ajánlható, például krokett, bár az kissé száraz, így gombaszósz-kíséretet kíván. Vagy fogyaszthatunk hozzá serpenyőben sült petrezselymes-fokhagymás krumplilepényt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pesztó igen intenzív ízű; sülés közben jól átjárja a pisztráng puha húsát.

Szólj hozzá!

Címkék: pisztráng

Recycling Vol.2. (kép nélkül)

2011.01.31. 17:29 bot@nicro@d

A vizsgaidőszak forgatagában előfordulhat, hogy észrevétlenül kieszünk mindent a hűtőből, aztán ott állunk este 8kor egy szelet üres kenyérrel a kezünkben, és azon tanakodunk, mitévők legyünk. Ez velünk is megesett. Múlt kedden.

Megmentőnk a vasárnapi hagymás sült csirkemáj személyében érkezett. Nagy hirtelen megszórtam némi sóval és borssal, leturmixoltam, végül majorannával és snidlinggel fűszereztem, gazdagon.

Ezt a házi májkrémet házasítottam a friss kenyérrel. Tanúnak hívtam melléjük lilahagymát és savanyúkáposztát.

Csupán virtuális vállonveregetés gyanánt írom le: micsoda kreativitás, minő innovatív eksön! Amúgy meg gyorsabb volt így, mint a pizzafutárra várni...

 

Szólj hozzá!

Címkék: házi májas

Mákos - citromos

2011.01.23. 08:17 bot@nicro@d

Volt egy lakótársam, Lucilla, aki a West Coast Coffee-ban dolgozott, a Liffey- partján. Azokon a napokon, amikor ő zárta az üzletet, különféle sütikkel tömött dobozokkal tért haza este. Mindig hozott muffinokat, édes pogácsákat, vaníliás csigát, répatortát, és a kedvencemet: mákos – citromos szeletet. Mák és citrom: valami káprázatosak együtt!

Miután Luli-nak lejárt a vízuma és visszaköltözött Buenos Aires-be, megszűnt a jó sorom, már a sütiket illetően. Az elvonási tünetek erősödésekor kezdtem el receptekre vadászni: rengeteg antikváriumban megfordultam, beiratkoztam a helyi könyvtárba stb. Hosszas keresgélés után akadtam az alábbi receptre; ez hasonlít leginkább a westcoast-os mákos – citromosra:
 
 
Hozzávalók:
2 citrom, megmosva,
50 g vaj,
200 g cukor,
250 g liszt, átszitálva,
1 teáskanál sütőpor,
1 közepes tojás,
100 ml félzsíros tej,
2 ek natúr joghurt,
2 ek mák, egészben, nem darálva.
 
A mázhoz:
1 tojásfehérje,
1 ek citromlé,
250 g porcukor, átszitálva.
 
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra (nem hőlégkeverésest 180°C-ra, gázt 4-es fokozatra). Vékonyan kenjünk ki egy vekni formát vajjal és az alját béleljük sütőpapírral.
A szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra egy nagyobb tálban. Szerencsésebb és gyorsabb, ha tálas habverővel dolgozunk. Reszeljük bele mindkét citrom héját (kicsit mentsünk meg a mázhoz is), majd adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, sütőport, tojást, tejet és joghurtot, valamint a mákot. Egy szóval mindent! Keverjük tovább, míg szép sima lesz a massza.
Öntsük a masszát az előre elkészített vekni formába, és rázogassuk, hogy egyenletes legyen a teteje. Eztán süssük 55-60 percig; ha szükségesnek látjuk, takarjuk be alufóliával 40 perc eltelte után. Miután készre sült, hagyjuk a formában hűlni 10 percig.
Sülés közben van időnk elkészíteni a mázat. Viszont nem érdemes túl korán sem hozzákezdeni.
A tojásfehérjét alaposan keverjük el a citromlével (amit a korábban megreszelt citromból facsartunk). A második citrom héjából reszeljünk bele, ízlés szerint, majd kezdjük el apránként adagolni a porcukrot, és simára keverni. Szerintem ezt legjobb fakanállal, vagy spatulával végezni. Addig keverjük, míg nem túl sűrű, de kenhető anyagot kapunk, vagyis ha a fakanalat kiemeljük a tálból, a máz szálas-nyúlós és ragaszkodik a kanálhoz.
A vekninket fordítsuk ki egy hosszú szögletes tányérra, vagy tálcára, és ha már nem meleg, öntsük le a mázzal.
 

1 komment

Címkék: tea mellé írországból mákos citromos