Volt egy lakótársam, Lucilla, aki a West Coast Coffee-ban dolgozott, a Liffey- partján. Azokon a napokon, amikor ő zárta az üzletet, különféle sütikkel tömött dobozokkal tért haza este. Mindig hozott muffinokat, édes pogácsákat, vaníliás csigát, répatortát, és a kedvencemet: mákos – citromos szeletet. Mák és citrom: valami káprázatosak együtt!
Miután Luli-nak lejárt a vízuma és visszaköltözött Buenos Aires-be, megszűnt a jó sorom, már a sütiket illetően. Az elvonási tünetek erősödésekor kezdtem el receptekre vadászni: rengeteg antikváriumban megfordultam, beiratkoztam a helyi könyvtárba stb. Hosszas keresgélés után akadtam az alábbi receptre; ez hasonlít leginkább a westcoast-os mákos – citromosra:
Hozzávalók:
2 citrom, megmosva,
50 g vaj,
200 g cukor,
250 g liszt, átszitálva,
1 teáskanál sütőpor,
1 közepes tojás,
100 ml félzsíros tej,
2 ek natúr joghurt,
2 ek mák, egészben, nem darálva.
A mázhoz:
1 tojásfehérje,
1 ek citromlé,
250 g porcukor, átszitálva.
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra (nem hőlégkeverésest 180°C-ra, gázt 4-es fokozatra). Vékonyan kenjünk ki egy vekni formát vajjal és az alját béleljük sütőpapírral.
A szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra egy nagyobb tálban. Szerencsésebb és gyorsabb, ha tálas habverővel dolgozunk. Reszeljük bele mindkét citrom héját (kicsit mentsünk meg a mázhoz is), majd adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, sütőport, tojást, tejet és joghurtot, valamint a mákot. Egy szóval mindent! Keverjük tovább, míg szép sima lesz a massza.
Öntsük a masszát az előre elkészített vekni formába, és rázogassuk, hogy egyenletes legyen a teteje. Eztán süssük 55-60 percig; ha szükségesnek látjuk, takarjuk be alufóliával 40 perc eltelte után. Miután készre sült, hagyjuk a formában hűlni 10 percig.
Sülés közben van időnk elkészíteni a mázat. Viszont nem érdemes túl korán sem hozzákezdeni.
A tojásfehérjét alaposan keverjük el a citromlével (amit a korábban megreszelt citromból facsartunk). A második citrom héjából reszeljünk bele, ízlés szerint, majd kezdjük el apránként adagolni a porcukrot, és simára keverni. Szerintem ezt legjobb fakanállal, vagy spatulával végezni. Addig keverjük, míg nem túl sűrű, de kenhető anyagot kapunk, vagyis ha a fakanalat kiemeljük a tálból, a máz szálas-nyúlós és ragaszkodik a kanálhoz.
A vekninket fordítsuk ki egy hosszú szögletes tányérra, vagy tálcára, és ha már nem meleg, öntsük le a mázzal.
Utolsó kommentek