HTML

Botanic Road

Bár a cím másra utal, tűzhelytitkaimat készülök itt feltárni. Nem vagyok hivatásos szakács, csupán lelkes amatőr, aki a környezete megelégedésére alkot.

Gasztrobloggerek, akik hatással vannak rám

Utolsó kommentek

  • nem adok: Ág, azt üzenem a Zuradnak, hogy még vastagabb is lehetne a máz :), tőlem... Csodás volt, nyomtam h... (2011.01.24. 13:15) Mákos - citromos
  • Utolsó 20

Nem bírtam magammal

2011.11.29. 21:25 bot@nicro@d

Talán a "Nem győztem tovább várni" találóbb lett volna...

Ne gondoljon senki semmi rosszra, csupán elkészítettem a Rákóczi túróst. Édesanyám akadt a receptre nyáron, és első nekifutásra tökéletesen sikerült, ezért felvettük mindketten a süti-repertoárunkba. Ahogy az Andi konyhája blog szerzője írja, a tojásfehérje hab nem lesz 8 centi magas, mint a cukrászdában kaphatókon, de így legalább nem fulladunk meg tőle, sőt nem lesz csömörünk sem az első kocka után.

Egyébként a hab készítésétől nem szabad megijedni, bár elsőre elég rémisztően hangzik, hogy forrásban levő cukorszirupot kell a felvert fehérjéhez önteni. De bizton állíthatom: működik a dolog!

Összességében ez egy atomegyszerű süti, és mindenkit arra buzdítok, próbálja ki az elkészítését otthon. Utána tuti, hogy csak Sacher-ért, vagy Eszterházy-szeletért fog a cukiba járni :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Rágoogle-tem arra hogy "rákóczi túrós eredete", és találtam egy jó kis cikket, amit be is másolok ide:

"... Természetesen semmi köze a fejedelemhez, ha csak a kitűnő szakácsot, Rákóczi Jánost (1897-1966) nem tekintjük a konyhák fejedelmének. Az ő alkotása a történelmi magyar konyha régi, híres bélesei-lepényei alapján és mintájára, nagy hagyománytisztelettel kreált sütemény. Rákóczi volt az 1958-as brüsszeli Világkiállítás magyar konyhájának világszerte ünnepelt vezetője, számtalan maga alkotta különlegességet adott a magyar gasztronómiának. A Rákóczi-túrós keletkezésének idejét és helyét sajnos nem ismerjük. Egyes források szerint a II. világháború előtt, a Gellért szállóban készült, mások véleménye szerint a háború után, a hazai konyha külföldi népszerűsítésének igénye ihlette. Tény, hogy diadalútja a brüsszeli Világkiállítással kezdődött, és a receptkönyvekben is csak világháború után találkozhatunk leírásával..." (http://oreganeniked.hu/news/2598/neves_etelek_neves_etelsorok_ii)

Szólj hozzá!

Címkék: rákóczi túrós

A bejegyzés trackback címe:

https://botanicroad.blog.hu/api/trackback/id/tr143434968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása