Hol másutt ismerkedhettünk volna meg a sült pisztránggal, mint a Szalajka-völgyében?!
Tavaly - gyermekvárás közepette - csak egy gyors és minimál vakációt engedélyeztünk magunk Pünkösdkor. Úgy terveztük, keresztül-kasul bejárjuk a Bükköt, de az árvíz közbeszólt. Így Szilvásváradra és Egerre korlátoztuk a helyszíneket. Nem bántuk meg!
Tartalmas három napunk volt kisvonatozással, sok sétával, egri várnézéssel, és természetesen Szépasszony-völgyi kitérővel.
Mi, akik előtte megrekedtünk a paprikás lisztben sült hekk szintjén, mindenképp ki akartuk próbálni a pisztrángot. Megtettük, és jelentős változást hozott az életünkbe :) Azóta több halat fogyasztunk. És én magam is veszem a bátorságot, hogy elkészítsem.
Nagy lökést ad a halas projekteknek, hogy a kecskeméti Metro halpulttal rukkolt elő a közel múltban. Friss és szép halacskákat árulnak, nagy választékban. A pisztrángjuk például HAZAI (!), és nem mellékesen olcsóbb, mint a fagyasztott. És meg is van tisztítva, ami külön jó, mert nem kell otthon bajlódni a zsigereléssel...
Ennek a receptnek az alapja egy francia szakácskönyvből származik (amit Öcsém hozott nekem Párizsból, dacolva a súlykorlátozással a repülőgépen). Viszont az eredetiben többféle zöldfűszert tömtek a hal hasába - naná, hisz franciák! Én most a saját, butított verziómat osztom meg:
Hozzávalók (2 főre):
2 pisztráng, összesen kb. 65 dkg,
1 csokor friss petrezselyem,
1 egész citrom,
fél teáskanál kakukkfű,
5-7 gerezd fokhagyma,
extra szűz olivaolaj,
só, bors,
vaj,
száraz fehérbor,
liszt.
Borzasztóan egyszerűen, és gyorsan elkészíthető!
A halakkal nincs semmi teendő, mert tisztítottak. Legfeljebb egy gyors mosás hidegvízzel. Én nem szoktam beirdalni.
A pesztóhoz a petrezselymet megmosom, megszárogatom, aztán kissé felaprítom. A fokhagymát is megpucolom, a gerezdeket elfelezem. Az egészet beleteszem a kézi mixer aprítójába, hozzáadom a kakukkfüvet, belereszelem a citrom héját, sózom és borsozom, valamint felöntöm kevés olivaolajjal. Összezúzom, kóstolok. Az a jó, ha olyan majdnemkenhető állagú lesz, így ha szükséges mehet még bele olivaolaj.
Valami leírhatatlanul durván jó ez a szósz! Már akkor tudni lehet, hogy fantasztikus dologgal állunk szemben, amikor az aprító tetejét leemeljük:) De most kicsit tegyük félre, és vissza a halakhoz!
A pisztángokat enyhén megsózom kívülről, aztán lisztben megforgatom. Közben kevéske vajat olvasztok kistepsiben (azért abban, mert nincs akkora serpenyőm, amibe beleférnének ezek a jószágok). Eztán a pesztóval megtöltöm a pisztángok hasüregét, óvatosan a lisztezés miatt.
Beleteszem mindkettőt a tepsibe, 8-10 percig sütöm mindkét oldalukat kb. 200 fokon, előmelegített sütőben. Ezt követően még további 5-5 percig sütöm őket és közben lehelletnyi fehérborral meglocsolom az oldalaikat. A borral öntözés persze el is hagyható.
Köretként - szerintem - mindeképp valami krumplis dolog ajánlható, például krokett, bár az kissé száraz, így gombaszósz-kíséretet kíván. Vagy fogyaszthatunk hozzá serpenyőben sült petrezselymes-fokhagymás krumplilepényt.
A pesztó igen intenzív ízű; sülés közben jól átjárja a pisztráng puha húsát.
Utolsó kommentek