HTML

Botanic Road

Bár a cím másra utal, tűzhelytitkaimat készülök itt feltárni. Nem vagyok hivatásos szakács, csupán lelkes amatőr, aki a környezete megelégedésére alkot.

Gasztrobloggerek, akik hatással vannak rám

Utolsó kommentek

  • nem adok: Ág, azt üzenem a Zuradnak, hogy még vastagabb is lehetne a máz :), tőlem... Csodás volt, nyomtam h... (2011.01.24. 13:15) Mákos - citromos
  • Utolsó 20

Háromkalács két képpel

2011.05.13. 15:02 bot@nicro@d

Mostanság reneszánszát éli nálunk a kalácssütés. Húsvétra nem sütöttem, mert el voltam foglalva a Tilda nyulak gyártásával. Nagyban űztem az ipart: összesen 9 nyúl, 2 bárány, és 18 nyulas szívecske készült. Mindez annak ellenére, hogy szentül megfogadtam, nem állok be a Tildázók közé… aztán mégis hagytam, hogy beszippantson a gépezet…

Amúgy a kalácssütési szenvedélyem onnan eredeztethető, hogy a régi, kedvenc bolti csíkos kalácsunkba egy ideje mazsola helyett kavicsokat sütnek. Muszáj volt kitalálni valamit helyette, mert nem múlhat el reggel kakaó és kalács nélkül! Ekkor jött Limara és az Ő varázsblogja. Plusz elprivatizáltam Édesanyám kenyérsütő gépét, ami évek óta parlagon hevert.
Mióta a gép nálunk van, minden csütörtökön pizzázunk, és hetente 2 kalács sül. És már a Párom is megtanulta, hogy a BL80-as a kenyérliszt :D
 
Ha igazi, békebeli foszlóskalácsot akarok, a Limarafélét készítem el.
A gépet tésztaprogramra állítva bedagasztom a masszát, hagyom duplájára kelni, befonom, és sütőben megsütöm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha egyszerű, de nagyszerű kalácsra vágyok, az alábbi a nyerő:
 
Hozzávalók:
300 ml tej,
4 ek cukor,
50 g (puha, vagy olvasztott) vaj,
500 g liszt ½ tk sóval elegyítve,
25 g friss élesztő.
 
Ebben a sorrendben kell az alapanyagokat a gépbe rakni, tésztaprogramra kapcsolni, és hagyni, hogy a masina megdagassza. Aztán érdemes kivenni a gépből kelni, mert a gépben túl meleg van és ellágyul a tészta. Vagy ha nem vesszük ki, kapcsoljuk ki a kenyérsütőt. Ha a duplájára dagad, lisztezett deszkán átgyúrom néhány gyors mozdulattal. Sütőpapírral bélelt tűzállótálban, 175°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sül. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával érdemes letakarni.
 
Ez a harmadikféle kalács is Limarát dicséri! Ez nem más, mint a Hokkaido.

Nem csak a tészta elkészítését, de a sütését is a kenyérgépre bízom. A tésztát csak addig veszem ki, míg hamarjában átgyúrom, négy cipóra osztom. Ezekből hosszúkás – ovális lepényt nyújtok, majd a lepényeket feltekerem és szorosan egymás mellé pakolom a gép üstjében. Aztán sütésfokozatra kapcsolok, és 1 óra múlva kész az illatos Hokkaido.

Szólj hozzá!

Címkék: kalács foszlós kalács hokkaido

A bejegyzés trackback címe:

https://botanicroad.blog.hu/api/trackback/id/tr583022049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása