Talán a "Nem győztem tovább várni" találóbb lett volna...
Ne gondoljon senki semmi rosszra, csupán elkészítettem a Rákóczi túróst. Édesanyám akadt a receptre nyáron, és első nekifutásra tökéletesen sikerült, ezért felvettük mindketten a süti-repertoárunkba. Ahogy az Andi konyhája blog szerzője írja, a tojásfehérje hab nem lesz 8 centi magas, mint a cukrászdában kaphatókon, de így legalább nem fulladunk meg tőle, sőt nem lesz csömörünk sem az első kocka után.
Egyébként a hab készítésétől nem szabad megijedni, bár elsőre elég rémisztően hangzik, hogy forrásban levő cukorszirupot kell a felvert fehérjéhez önteni. De bizton állíthatom: működik a dolog!
Összességében ez egy atomegyszerű süti, és mindenkit arra buzdítok, próbálja ki az elkészítését otthon. Utána tuti, hogy csak Sacher-ért, vagy Eszterházy-szeletért fog a cukiba járni :)
P.S. Rágoogle-tem arra hogy "rákóczi túrós eredete", és találtam egy jó kis cikket, amit be is másolok ide:
"... Természetesen semmi köze a fejedelemhez, ha csak a kitűnő szakácsot, Rákóczi Jánost (1897-1966) nem tekintjük a konyhák fejedelmének. Az ő alkotása a történelmi magyar konyha régi, híres bélesei-lepényei alapján és mintájára, nagy hagyománytisztelettel kreált sütemény. Rákóczi volt az 1958-as brüsszeli Világkiállítás magyar konyhájának világszerte ünnepelt vezetője, számtalan maga alkotta különlegességet adott a magyar gasztronómiának. A Rákóczi-túrós keletkezésének idejét és helyét sajnos nem ismerjük. Egyes források szerint a II. világháború előtt, a Gellért szállóban készült, mások véleménye szerint a háború után, a hazai konyha külföldi népszerűsítésének igénye ihlette. Tény, hogy diadalútja a brüsszeli Világkiállítással kezdődött, és a receptkönyvekben is csak világháború után találkozhatunk leírásával..." (http://oreganeniked.hu/news/2598/neves_etelek_neves_etelsorok_ii)
Utolsó kommentek