HTML

Botanic Road

Bár a cím másra utal, tűzhelytitkaimat készülök itt feltárni. Nem vagyok hivatásos szakács, csupán lelkes amatőr, aki a környezete megelégedésére alkot.

Gasztrobloggerek, akik hatással vannak rám

Utolsó kommentek

  • nem adok: Ág, azt üzenem a Zuradnak, hogy még vastagabb is lehetne a máz :), tőlem... Csodás volt, nyomtam h... (2011.01.24. 13:15) Mákos - citromos
  • Utolsó 20

Fonott kalács

2010.04.06. 20:07 bot@nicro@d

Percek óta gondolkozok, hogy vezessem be ezt a receptet, de az lesz a legjobb, ha ennyit írok: imádom a kelt tésztákat! Mint Gombóc Artúrnál a csoki, nálam a kelt tészta lehet bármilyen formájú, töltött és töltetlen; ha tölött, akkor jöhet a nutellától a túrón át a szilvalekvárig minden. De még arra sem volt példa, hogy pizzás, csirkemájas, vagy zöldséges buktát, neadjisten sonkás kalácsot visszautasítottam volna.

Ez a fonott kalács a legújabb szerzeményem. Szerintem nagyon egyszerű elkészíteni, viszont csak abban az esetben kezdjen hozzá bárki, ha van 2,5 órája, hogy a konyhában bíbelődjön vele.
Szinte minden kalács hordoz magában egy kis húsvét-hangulatot. Legalábbis számomra. Így idén ezt készítettem az ünnepre: egy csak kakaósat és egy diós-mákos-kakaósat (mert a lenti recept két szép nagy kalácsot ad ki).
 
A tésztához:
400 ml tej,
50 g friss élesztő,
60 g cukor,
600 g liszt,
1 mokkáskanál só,
3 tojássárga,
3 evőkanál olaj.
 
A töltelékhez iránymutatás:
darált dió,
darált mák,
kakaópor,
(por)cukor,
mazsola, kb. 50 g,
cukrozott narancshéj.
 
Elkészítés
Első lépésként az élesztőt futtatom fel a tejjel, és egy ek cukorral. A tejet épp csak meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot, aztán belemorzsolom a friss élesztőt. Félre teszem.
Közben a lisztet a sóval egy hatalmas tálba szitálom, hozzáadom a maradék cukrot, és mélyedést készítek a halom közepébe. Ideöntöm az élesztős tejet, majd egy fakanál segítségével elkezdem kavarni. Ha már nem vesz fel több lisztet, hozzáadom a tojássárgákat. Tovább kavarom. Végül az olaj kerül a tálba, kanalanként. Addig folytatom a dagasztást a fakanállal, míg hólyagocskák nem jelennek meg a tészta felületén.
Konyharuhával letakarva 20 percig kelesztem. Ez idő alatt ledarálom a diót és a mákot, beáztatom a mazsolát (feketeteába vagy valami finom szeszbe), apróra vágom a narancshéjat.
Eztán elkezdem dagasztani a következők szerint: olajozott deszkára borítom és olajos kézzel bő 1 percig dögönyözöm, majd visszateszem a tálba, letakarom és hagyom 10 percig pihenni. Ezt a procedúrát megismétlem háromszor.
Ami most következik, az a legizgalmasabb része a kalácskészítésnek! A tésztacipót három egyforma részre vágom, az egyik harmadot lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom. A tetejét megkenem olvasztott vajjal. Erre hintem a porcukorral elkevert kakaóport, rászórom a mazsola harmadát, végül a egyik hosszanti szélénél kezdve nem túl szorosan, de nem is lazán feltekerem. Ezzel kész az első tésztakígyó. A maradék két adag tésztával is így kell eljárni, míg megkapjuk a fonáshoz szükséges három ágat.
 
Itt szeretném elmondani, miért nem írtam a töltelék hozzávalókhoz mennyiséget: felesleges, mert ez a világ legliberálisabb fonott kalácsa! Ha akarjuk, lehet mindhárom ága kakaós, vagy diós, még lekváros is, bár én azzal még nem próbáltam. Viszont lehet három különféle tölteléket kenni a lapokra. Ahogy tetszik!
 
Ha befontuk a kalácsot, kenjük be a tetejét egy felvert tojással, és 165°C-ra előmelegített hőlégkeveréses sütőben 35 percig süssük. Sütőből kivéve hagyjuk hűlni, aztán kezdjük csak szeletelni. Amennyiben egy evésre nem fogyna el, tegyük műanyag dobozba; napokig is eláll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kipróbáltuk, és isteni vajjal, dzsemmel, kakaó mellé reggelire.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kalács fonott kalács

A bejegyzés trackback címe:

https://botanicroad.blog.hu/api/trackback/id/tr101899895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása