HTML

Botanic Road

Bár a cím másra utal, tűzhelytitkaimat készülök itt feltárni. Nem vagyok hivatásos szakács, csupán lelkes amatőr, aki a környezete megelégedésére alkot.

Gasztrobloggerek, akik hatással vannak rám

Utolsó kommentek

  • nem adok: Ág, azt üzenem a Zuradnak, hogy még vastagabb is lehetne a máz :), tőlem... Csodás volt, nyomtam h... (2011.01.24. 13:15) Mákos - citromos
  • Utolsó 20

Spagetti grillezett zöldségekkel

2011.01.11. 22:44 bot@nicro@d

Talán már említettem: nagyon "tésztásak" vagyunk. Olykor előfordul, hogy napokig kizárólag tésztaételeket eszünk.
Az alábbi recept saját fejlesztés; tavaly nyáron született a prototípus. Akkor is épp tésztát - tésztával időszakunk volt, és már nem igazán tudtam mit is kellene a spagettire kanalazni, amikor jött az isteni szikra: grillezett zöldségeket! A zöldség önmagában még válóok lett volna - párom nem egy tipikus vegetáriánus -, így került bele némi bacon is.
Emellett belecsempésztem az ételbe néhány kedvencünket: sok-sok fokhagymát, valamint szintén tetemes mennyiségű szárított paradicsomot. A tengeri só külön érdemel pár szót: a legutóbbi nyaralás alkalmával hoztuk magunkkal a horvátországi Pagról (gyártja: Solana Pag). Anno ott nyaraltunk együtt először, és az volt az első külföldi, tengerparti vakációnk. Azóta is szívesen járunk vissza a kellemes strandok, és az igen ízletes juhsajt (Paški sir) miatt.

Hozzávalók (2 főre):
2 paradicsom,
2 kápia paprika,
1 kis fej fokhagyma (8-10 dagi gerezd),
1 kis fej lilahagyma,
5 szelet bacon,
6 - 8 szárított paradicsom,
fekete olivabogyó,
extra szűz olivaolaj,
fehérborecet,
kakukkfű,
tengeri só,
200 g spagetti tészta.

Kezdjük a zöldségekkel: pucoljuk meg a hagymákat. A fokhagymagerezdeket hagyjuk egészben, a lilahagymát vágjuk cikkekbe. Mossuk meg a paradicsomot, paprikát, majd ezeket is daraboljuk össze. A szárított paradicsomot csíkokra szoktam nyesni. Ha ezek így megvannak, beledobom őket egy kisebb tepsibe, tetejüket meghintem sóval és kakukkfűvel, aztán jöhet az ovilaolaj- és fehérborecet-zuhany.
Időközben kapcsoljuk fel a sütőt előmelegedni (grill fokozaton), és amint ez bekövetkezett, tegyük be sülni a zöldségeket. Ezzel egy időben tegyünk fel vizet főni a tésztának, majd a szokott módon főzzük ki a spagettit. Szerintem úgy a jó, ha "al dente"; vagyis nincs teljesen puhára főve, hanem harapható. És véletlenül se mossuk le a tésztát hideg vízzel! Én le sem szűröm, csupán kiszedem a főzővizből...
Pirítsuk meg a baconszeleteket egy serpenyőben. Amikor kész, ollóval vagdossuk fel mindet keresztbe, egy centiméterenként, hogy kis téglalapokat kapjunk.
Ha minden jól megy, szinte egyszerre készül el a tészta és a zöldség-mix, amit a sütőből kivéve keverjük össze a bacon-nel és az olivabogyóval.
Tálaláskor készítsünk spagetti-fészkeket a tányérokra; ezekre halmozzuk a bacon-ös grillezett zöldség-egyveleget. Parmezánnal és anélkül is kiváló!
 

Tipp: parmezán-fóbiások ehetik mini mozzarella-golyócskákkal :)

Szólj hozzá!

Címkék: olaszos tészták spagetti grillezett zöldséggel

A bejegyzés trackback címe:

https://botanicroad.blog.hu/api/trackback/id/tr622608614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása