Érik bizony! Már félig tele is van a fagyasztó magozott meggyel. Én speciel jobban szeretem a fagyasztott gyümölcsöket, mint a befőtteket, mert szebb a színük, nincs mellékízük, és némely esetben az állaguk is jobb. És talán marad a sok értékes A és C vitaminból is valami a bogyókban, nem úgy, mint befőzés után.
Ami megússza a hibernálást, azonnali felhasználásra kerül, például meggyes béles formájában.
Hozzávalók a linzertésztához:
300 g liszt,
150 g vaj,
100 g cukor,
1 tojássárga,
1 ek hideg víz,
1 csipet só.
A meggytöltelékhez:
650 g magozott meggy,
4 tojás,
180 g darált dió,
50 g puha vaj,
200 g cukor.
A tésztához szitáljuk a lisztet a sóval egy mély tálba. Kockázzuk bele a szobahőmérsékletű vajat, és kezdjük el az ujjainkkal morzsolgatni, míg a vaj fel nem veszi az összes lisztet. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, majd a tojás sárgáját és az evőkanálnyi hideg vizet. Alaposan gyúrjuk össze, és felhasználásig hűtőben pihentessük.
A töltelék elkészítéséhez válasszuk szét a tojásokat, és a fehérjéből verjünk kemény habot.
A sárgákat a cukorral keverjük krémesre, majd folytassuk a vaj hozzáadásával. Végül a darált diót is forgassuk bele alaposan.
Eztán óvatosan egyesítsük a fehérjehabot a dióskrémmel. Ha ezzel is megvagyunk jöhet a lecsöpögtetett meggy a töltelékhez.
A linzertésztát kétfelé osztva nyújtsuk ki. Az egyik lappal béleljünk ki egy közepes méretű, sütőpapíros tepsit. Oszlassuk el rajta egységesen a tölteléket. Utoljára pedig borítsuk be a tetejét a másik linzerlappal.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on 30 percig süssük.
Utolsó kommentek