Késő ősz van. Erről nekem nem csak a hideg, meg a nagykabát jut eszembe, hanem a sütőtök szezon! Csodás, ahogy a sárga hajócskák, sülő illata bejárja a lakást. Tipikus volt ez nálunk régebben, télelőn. Sajnos az utóbbi időben kikopott a szokás. Három héttel ezelőttig azt sem tudtam, hogy süssem meg a tököt (annak idején végfelhasználó voltam); biztosra vettem, hogy valami bonyolult eljárás eredménye az édes - krémes tökbél.
Azóta már úgy 10 kg tököt megettem magában, vagy sütöttem bele sütibe. Ez utóbbinak receptjét barátnőmtől kaptam. Végtelenül egyszerű elkészíteni, és higgyétek el, fantasztikus! Mint az egyszerű dolgok szoktak lenni...
A sütőtök őse a mai Guatemala és Mexikó vidékéről származik. 10 000 éve termesztik. Kezdetben a magjáért (mert kevés, keserű húsa volt), aztán ahogy meghódította egész Amerikát, kialakult több fajtája, már a fimon édes, vastag húsa számított.
Kolombusz Kristóf hozta magával Európába az Új Világból, sok más zöldséggel együtt, és a spanyolok ill. portugálok által terjedt el világszerte.
Az amerikai őslakosok a halottaik mellé temették, hogy ez legyen az elhunyt eledele utolsó útján.
A férfiak egészségének őre - segít leküzdeni a prosztata megnagyobbodást.
Legfőbb tápanyaga, a béta-karotin, egy igen erős antioxidáns, mely a koleszterin szintet alacsonyan tartja, és csökkentheti a szívinfarktus és stroke lehetőségét.
Jó hatással van a vércukorszint normalizálására.
A sok-sok rost és a béta-karotin miatt csökkenti a vastagbél rák rizikóját.
A kálium lent tartja a vérnyomást.
A folsav rendkívül fontos szerepet játszik a magzat fejlődésben. Kivédhetők általa olyan születési rendellenességek, mint pl. nyitott gerinc, nyelőcső szűkület és elzáródás. Főleg a fogantatás előtt és az első trimeszterben ajánlott az emelt folsavbevitel.
A Kansas-i Állami Egyetem munkatársa, Richard Baybutt kutatásai azt az eredményt hozták, hogy sok légzőszervi megbetegedés A-vitamin hiányára vezethető vissza. Eszerint, ha A-vitaminban gazdag étrenden élünk, megőrizhetjük tüdőnk egészségét, még akkor is, ha dohányzunk.

120 g finomliszt,
120 g grahamliszt,
1 sütőpor,
1 kk só,
1 kk fahéj,
250 g méz,
250 g vaj,
250 g sült sütőtök,
4 tojás,
4 ek whisky.
Először a liszteket mérem ki egy tálban, hozzáadom a sót, sütőport és a fahéjat.
Egy másik, nagytálban a szobahőmérsékletű vajat krémesre keverem a sütőtök béllel, Ehhez adom egyenként a tojásokat, majd a mézet és a whiskey-t.
A kapott masszára szitálom a lisztes keveréket, és könnyű gyors mozdulatokkal simára keverem.
Beleöntöm a formába, párszor a pulthoz ütöm, hogy a massza egyenletesen elterüljön (ezt a trükköt a tvpaprikás Bede Robi bácsitól lestem). Eztán 30 percet tölt a sütőben, mialatt a aranybarnára sül a teteje.
Éva barátnőm szerint frissen, langyosan mennyei, de még másnap is finom. Nos, az enyém soha nem éri meg a másnapot :)
Fogyasszátok almás-fahájas teával, vagy tejeskávéval!
Utolsó kommentek