HTML

Botanic Road

Bár a cím másra utal, tűzhelytitkaimat készülök itt feltárni. Nem vagyok hivatásos szakács, csupán lelkes amatőr, aki a környezete megelégedésére alkot.

Gasztrobloggerek, akik hatással vannak rám

Utolsó kommentek

  • nem adok: Ág, azt üzenem a Zuradnak, hogy még vastagabb is lehetne a máz :), tőlem... Csodás volt, nyomtam h... (2011.01.24. 13:15) Mákos - citromos
  • Utolsó 20

Brokkolis csirke

2009.11.21. 21:02 bot@nicro@d

Huszonegynéhány éves koromig nem volt szerencsém közelebbi kapcsolatba kerülni a brokkolival; történt ez annak ellenére, hogy Édesanyám igyekszik változatosan főzni. Viszont ez a zöld, karfiolra emlékeztető zöldség kimaradt a repertoárjából. Aztán egyszer vendégségben kóstoltam brokkoli-krémlevest, és egyből megfogott. Elhatároztam, hogy amilyen gyakran csak lehet, hódolok majd a brokkoli élvezetnek.

Azóta tudom, hogy nem csak finom, hanem ügyesen elkészítve határozottan jót tesz az egészségünknek. Rengeteg benne a C-, K- és A-vitamin, a folsav, az élelmi rostok, kalcium és még sorolhatnám... Ahhoz, hogy az értékes tartalmát megőrizzük, nagyon oda kell figyelni az elkészítésére! Nem szabad sem főzni, sem mikrózni, csakis és kizárólag gőz fölött párolni. De azt is addig, míg még roppanós. Vagy mondjuk wok-ban, kevés (nem extra szűz) olíva olajon, napraforgó olajon - ki hogy szereti - pillanatok alatt süssük ki (stir-frying), ha épp köretként szeretnénk tálalni.
Még igazából semmi érdeklődést nem mutattam a konyha iránt, amikor rátaláltam erre a receptre valami női magazinban. Amúgy az ilyen, újságból szedett leírásokkal szemben vannak fenntartásaim, mióta belebotlottam egy sütireceptbe, amiből hiányoztak a tojások. Kíváncsi lennék, a szerkesztőnek mitől állt össze a tésztamassza. Azonban ez az étel többször bizonyított: volt már szülinapi ebéd, és egyszer karácsonyra is ez került az asztalra. Abszolút kedvencünk!
 
Hozzávalók
750 g csirkemell filé,
750 g brokkoli, torzsa nélkül,
250 g mascarpone vagy krémsajt,
Zöldfűszerek: petrezselyem, bazsalikom, majoránna, snidling, pici rozmaring,
4-5 gerezd fokhagyma,
150 g edami sajt,
Só és bors,
Vaj.

 
Az elkészítése két szálon fut: brokkolipárolás és csirkeragu főzése.
Én szeretek minden hozzávalók előre kimérni, és felhalmozni a pultra magam elé. Így kevesebb az esélye annak, hogy fejnélküli tyúk módjára szaladgáljak körbe-körbe, és elfelejtsek valamit. Ennek jegyében előkészítem a mellfilét és a brokkolit. Ha szerencsém van a hússal nincs más teendő, csupán gusztusos csíkokra vágni. A brokkolinak levágom a rózsáit, szűrőben alaposan lemosom. Közben felrakom a vizet főni, ami felett majd megpárolódik. Megpucolom a fokhagymát, összevágom a fűszernövényeket (érdemes frissből dolgozni).
Serpenyőben felolvasztok 1 ek vajat, és megpirítom rajta a csirkemellet. Sülés közben sózom, borsozom. 2-3 perc alatt kész is. Ekkor a csíkokat kilapátolom egy tányérra. Lentebb veszem a lángot a serpenyő alatt, gyorsan összenyomom a fokhagymát, és beleteszem. Rákanalazom a krémsajtot, majd keverem, keverem, keverem, míg szép sima lesz.
Közben megpárolom a brokkolit, ami 5-10 percet vesz igénybe.
Vissza a serpenyőhöz: rászórom az aprított fűszereket, és visszateszem a mellcsíkokat. Hagyom, hogy egyet forrjon, aztán elzárom a lángot alatta.
Kivajazok egy jénait, a sütőt pedig elkezdem előmelegíteni 220°C-ra. Az tál aljára kerül a brokkoli fele, erre a ragu fele, és így tovább. Az eredmény 4 réteg. A tetejét pedig reszelt sajt borítja.
A sütőben annyi időt tölt, amíg a sajt rápirul.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mi legtöbbször rizzsel (fehérrel vagy vad-fehér keverékével) fogyasztjuk, de finom tésztával is, például farfaléval.
Néha gombával szoktam dúsítani. 100-150 g barna csiperkét megmosok, és szárával együtt hosszában felszeletelem. A fokhagyma előtt párolom meg a serpenyőben, és a hússal együtt rakom vissza a raguba.

Szólj hozzá!

Címkék: csirke brokkoli

A bejegyzés trackback címe:

https://botanicroad.blog.hu/api/trackback/id/tr661542529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása