HTML

Botanic Road

Bár a cím másra utal, tűzhelytitkaimat készülök itt feltárni. Nem vagyok hivatásos szakács, csupán lelkes amatőr, aki a környezete megelégedésére alkot.

Gasztrobloggerek, akik hatással vannak rám

Utolsó kommentek

  • nem adok: Ág, azt üzenem a Zuradnak, hogy még vastagabb is lehetne a máz :), tőlem... Csodás volt, nyomtam h... (2011.01.24. 13:15) Mákos - citromos
  • Utolsó 20

Húsvét utáni sonkás kocka

2010.04.10. 07:50 bot@nicro@d

Tegnapi ’Recycling’ bejegyzésem folytatása ez. Ma készült el a Stahl Judit-féle Húsvéti sonkás kocka.

Ez valójában nem más, mint az ősrégi sonkás kocka (megtalálható Venesz József, Horváth Ilona vagy Nemere Ilona szakácskönyvében is) apró rafinériákkal megbolondított változata. Biztos vagyok benne, hogy sokan készítenek ilyet, vagy ehhez foghatót egyébként is, nem kizárólag a Húsvét utáni időszakban, vagyis nem én, de még csak nem is Judit találta fel a spanyolviaszt…
 
Hozzávalók:
500 g főtt, füstölt sonka,
100 ml olaj,
500 g nagykocka tészta,
3 gerezd fokhagyma,
6 tojás,
só és frissen őrölt bors,
300 ml tejföl,
200 g füstölt sajt,
tésztafőzéshez olaj és só,
tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa.
 
„Előmelegítjük a sötőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk, majd zsemlemorzsával megszórunk egy 30x40 cm-es, legalább 6 cm magas tepsit.
A tésztának 5 l vizet forralunk, és amíg a víz felforr, haladunk tovább. A sonkát 1x1 cm-es kockákra vágjuk, majd az olaj felét megforrósítjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és a sonkakockákat 2 adagban, adagonként 5-5 perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk az olajon. A kész darabokat szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük.
A lobogva forró főzővízbe 1 ek sót és 2 ek olajt adunk, és a tésztát puhára főzzük benne. Ezalatt a fokhagymát finomra zúzzuk, majd a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjékből 1 csipet sóval kemény habot verünk robotgéppel. Előkészülünk a tojássárgákkal is: picit megsózzuk, és kifejezetten alaposan megborsozzuk őket, majd szintén robotgéppel, de alacsony fokozaton összekeverjük a zúzott fokhagymával és a tejföllel.
A kifőtt tésztát leszűrjük, és a megpirított, félretett sonkakockákkal együtt fakanállal hozzákeverjük a tejfölös tojássárgájához. Megvárjuk, amíg ez egyveleg pár perc alatt kihűl, aztán fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a habot. Az egészet egyenletes rétegben belekanalazzuk a tepsibe, elsimítjuk, ráreszeljük a füstölt sajtot, és az ételt jó 25 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk, és bőven adunk mellé tejfölt, házi savanyúságot.”
(In: Stahl Judit: Gyors házias Ételek, Kulinária Kiadó, 2008., Budapest, p. 82.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Első alkalommal sütöttem sonkás kockát, és a legnagyobb meglepetés számomra a tojásfehérje hab volt. Csodálatos, amit az étellel tett!
Egy apróság: nem volt itthon füstölt sajt, helyette jó érett óvárit (értsd: kicsit háttérbe szorult szegény sajt, mindenféle értelemben) használtam, de nem vált a végeredmény kárára.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sonkás kocka

A bejegyzés trackback címe:

https://botanicroad.blog.hu/api/trackback/id/tr311907824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása