Akkortájt ismertem meg a lasagne-t, amikor a Páromat is. Az elsőt, amihez szerencsém volt, nagybátyjának felesége készítette, aki nem mellékesen kiválóan főz. Sehol máshol nem ettem annyira finom vadhúsból vagy tengergyümölcsiből főtt/sült ételeket, amilyenek náluk szoktunk!
Mára én is elég profi lettem lasagne – gyártásban; minden jön csuklóból. És az elmúlt évek alatt sikerült a családommal is megszerettetni. Olyannyira, hogy nem rég Kisöcsém elkérte a receptet… Neki írtam le így:
Hozzávalók:
A raguhoz: 1 kis fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 50 dkg darált hús, 7,5 dl sűrű paradicsomlé, só, bors, oregano, bazsalikom, petrezselyem.
A besamelmártáshoz: 4 dl tej, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, só, bors, szerecsendió.
Tészta, sansa olivaolaj.
Sajt a tetejére.
1. A ragu elkészítéséhez:
a) hagymákat (vörös- és fokhagyma) megpucolni és nagyon apróra vágni,
b) egyik serpenyőben kevés olivaolajat forrósítani, hagymákat rajta üvegesre párolni,
c) hozzáadni a darált húst,
d) párolni, fűszerezni,
e) hozzáönteni a paradicsomlevet, alacsony hőfokon főzni, míg elkezd sűrűsödni,
f) kóstolni, utófűszerezni, ha kell.
2. Besamelmártás:
a) míg a ragu a paradicsommal lassan „pöszörkél” , a kicsi kerek nyeles Tefal-ban a tejet óvatosan felforralni,
b) hozzáadni a vajat, keverni (keveréshez használd az a kézi habverőt a falon lógó 4 közül, amelyik nem hasonlít a másik 3-ra),
c) ha felolvadt, hozzáadni a lisztet, innentől folytonosan keverni, mert atomgyorsan besűrűsödik (!!!),
d) fűszerezni, kicsit rotyogni hagyni, elzárni, tűzről levenni.
3. Ha a ragu is kész, félre tenni.
4. Helyére nagy lábos, vízzel, a tészta kifőzéséhez, nyélgázon.
a) vizet megvárni, h gyöngyözve forrjon, 2 ek olajat és egy mérő sót tenni bele,
b) tésztalapokat négyesével kifőzni,
5. Tűzállóedényt/ szögletes jénait kicsi olajjal kikenni.
6. Összeállítás: tészta – besamel – ragu – tészta – besamel – ragu – tészta – végül a tetejét besamellel megkenni – reszelt sajt (tehát a besamelt 3 részre osztani, ragut 2 részre).
7. Sütőt 200 fokra felkapcsol, lasagne-t betenni, 25-30 percet sütni.
8. Sülés közben vizsgálni, szép aranybarna-e a teteje (esetleg kicsit grill fokozatra kapcsolni.).
Ennyi!
Nekem jobban ízlett annál, mintha magam sütöttem volna, talán azért, mert nem én álltam a tűzhely mellett másfél órahosszat. :)
Amúgy ha nagyon házias akarok lenni, a tésztát is magam gyúrom. De ha épp nem, akkor a nagyáruházakban kapható hűtött, friss lasagne-tséztát szoktam venni.
Utolsó kommentek